Livearvio: Varoitus Euroopan kansoille – Turmion Kätilöt on tulossa, olitte valmiita tai ette

1.11.2021 18:49

Turmion Kätilöt
On the Rocks, Helsinki
30.10.2021

Teksti ja kuvat: Saku Schildt

Olisipa hauska olla loppuvuodesta näkemässä, mitä tapahtuu, kun Turmion Kätilöt lähtee lämmittelijäksi Nightwishin Euroopan-kiertueelle. Nämä kaksi yhtyettä kun ovat tyylillisesti melkoisen kaukana toisistaan – ei olisi suurta liioittelua mennä niinkin pitkälle, että väittäisi bändien sijoittuvan metallimusiikin tyylikirjon vastakkaisiin ääripäihin.

Nightwish on tietysti superromanttinen, sinfoniaorkesterin sointiin levyillään tukeutuva yhtye, jonka synkemmistäkin kappaleista huokuu läpi Tuomas Holopaisen rakkaus fantasiakuvastoon ja satumaailmoihin. Rammstein-tyyliseen junttaamiseen luottava Turmion Kätilöt puolestaan laulaa biiseissään olevansa “Nykänen, Frederik ja Halme” ja sekoittaa häpeilemättä eurodancen räikeitä syntikkakuvioita pornovideon herkkyydellä kulkevaan teollisuusmetalliin.

Mitä sanoo Richard Dawkinsin ja Charles Darwinin evoluutio-opeista ammennettuja lauluja odottava yleisö, kun illan aluksi lavalle pamahtaa Turmion Kätilöt, joka uhoaa sanoituksissaan läpsivänsä kuulijaa kyrvällä kasvoihin? Saapa nähdä!

Ainakaan taitojensa puolesta Turmion Kätilöillä ei ole mitään ongelmaa pärjätä suuressa maailmassa. Orkesteri on noussut Suomessa kulttisuosikiksi, jonka keikat keräävät kosolti yleisöä niin pääkaupungissa kuin maaseudulla. Yhtyeellä riittää kannatusta soittaa omin voimin vaikka Helsingin Jäähallin Black Boxissa – tässä mielessä bändi toimii samassa kokoluokassa esimerkiksi Machine Headin, Arch Enemyn, Amon Amarthin ja vastaavien ulkomaisten vierailijoiden kanssa.

Mitä klubiympäristöön tulee, bändi sijoittuu juuri siihen mittaluokkaan, joka kärsii Helsingin kuihtuneesta keikkapaikkatilanteesta. Aikaisemmin yhtye on ollut tuttu näky Nosturissa ja The Circus -klubilla, mutta kumpaakaan ei ole enää olemassakaan. Niinpä bändin piti buukata halloween-keikkansa On the Rocksiin, joka ei ole aivan luontevin mahdollinen soittoympäristö tämän kaliiperin orkesterille.

Bändi oli huomannut tämän itsekin. “Piti tulla sitten tänne On the Rocksiin, eipä vituta yhtään”, totesi laulaja Saku Solin keikan aluksi. Lausahduksen sävyn tulkitseminen jäi kuulijan vastuulle.

Vauhtiin päästyään Turmion Kätilöt esitti joka tapauksessa terävän keikan, johon ei suvantovaiheita mahtunut. Bändin lavaolemusta hallitsee solistikaksikko MC Raaka Peen (Petja Turunen) ja Shag-U:n (Solin) yhteispeli, kun laulajat vuorottelevat huutovuorojaan kuin räppärit konsanaan.

Kaksikon yhteistyö on hitsautunut ihailtavan eheäksi. Laulajien esiintymisessä on jopa teatterinomaista koordinaatiota, kun kumpikin näyttää tietävän tarkkaan, mitä tehdä ja mihin katsoa niinä hiljaisina hetkinä, kun on toisen vuoro möristä osuuksiaan. Erityisesti vuonna 2017 bändiin liittyneen Solinin pirullisesti virnuileva olemus vangitsee katsojan huomion.

Aikaisemmin Turmion Kätilöt on tuonut lavalle kaikenmoisia ruoskimis- ja lateksiperformansseja, mutta On the Rocksissa tyydyttiin perinteisempään keikkamenoon. Turunen tosin innostui yhdessä vaiheessa kaivelemaan housujaan, haistelemaan sormiaan ja vertailemaan, oliko eturivin katsojan alkkareissa paremmat aromit.

Tämä puoli bändistä menee saletisti monen vakavahenkisemmän metallifanin huumorintajun yli, mutta se ei kuopiolaisyhtyettä hätkähdytä. Orkesterin asenne tuo pikemminkin mieleen Erika Vikmanin taannoiset puheet siitä, miten junttius voi olla kaunis asia. “Se tarkoittaa, että kehtaa olla vähän enemmän itsensä kuin jotkut muut”, määritteli Vikman junttiuden ytimen, ja tämä pätee Turmion Kätilöihin sataprosenttisesti.

Se, miten tällainen asenne – vieläpä selvällä suomen kielellä möristynä – löytää kannattajia ulkomailta, nähdään sitten Nightwish-kiertueella. Eikä yhtyeen maailmanvalloitus siihen lopu, vaan Nuclear Blast -levy-yhtiöjätille kiinnitetty kokoonpano jatkaa ensi vuoden alussa omalle, 20 keikkaa kattavalle Euroopan-kiertueelleen.

Ehkä Turmion Kätilöt on nähnyt kotimaan lavat jo niin moneen kertaan, että on aika löytää jotain uutta. Vaikka sitten vieraaseen toimintaympäristöön ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle heittäytymällä. Jos Rammstein pystyi siihen, miksei suomalaiset?

Lisää luettavaa