Arvio: Suurelle levy-yhtiölle siirtynyt Turmion Kätilöt ei vieläkään ole kaikkien mieleen – ja hyvä niin

Arvio julkaistu Soundissa 4/2020.
Kirjoittanut: Mikko Merilinna.

Arvio

Turmion Kätilöt
Global Warning
Nuclear Blast

Sydän-Savon teknometalliveteraani on nyt vähän enemmän metal ja hieman vähemmän dance. Liekö levy-yhtiön vaihdoksella ja suuremmille estradeille siirtymisellä ollut tähän vaikutusta, mutta yhtye tuntuisi nyt hillitsevän räävittömyyttään ja isompia ylilyöntejään, ja vierailevan toisinaan hyvinkin perinteisillä äänimaisemilla. Esimerkiksi Kyntövuohi-sinkku ei ole sovituksen ja tuotannon tasoilla mitenkään äärettömän kaukana vaikkapa In Flamesin melodisista tunnelmista.

Global Warningin teknisessä toteutuksessa on kiristetty turboruuvia, mikä lienee myös kansainvälisille markkinoille katsova ratkaisu. Levyn äänimaisemassa ei ole juuri mitään kotikutoisen sympaattista, vaan albumi jytisee ja jylisee juuri niin kuin 2020-lukulaisen raskaan musiikin albumin pitääkin.

Tuntuisi siltä, että Turmion Kätilöt on ansiokkaan laskelmoidusti tehostanut ne osa-alueet, joilla globaali on hyvästä, ja jättänyt lokaalia sinne, missä heidän kotimainen fanipohjansa majailee.

Yksi vahvasti entisellään oleva elementti ovat törkeyden, mauttomuuden ja arveluttavuuden rajapintaan asemoituneet sanoitukset, joiden nyansseja eurooppalainen metallidiggari ei tokikaan edes Google Translatella lähtökohtaisesti ymmärrä ja joita ei normaaleilla mitta-asteikoilla voi edes arvioida. Tuntuisi siltä, että Turmion Kätilöt on ansiokkaan laskelmoidusti tehostanut ne osa-alueet, joilla globaali on hyvästä, ja jättänyt lokaalia sinne, missä heidän kotimainen fanipohjansa majailee.

Puitteet ja kehykset ovat täysin kohdillaan, mutta suurin puute levyllä on syvältä iskevien hittibiisien vähyys. Niitä on 13 biisin kestoon mahtunut edellä mainitun singlen (joka muuten yksi vuoden tehokkaimpia veisuja!) lisäksi vain muutama. Turvasana tykittää tyylipuhtaimpien Turmion Kätilöt -perinteiden mukaisesti ja Kuoleman juuret iskee kuin ilmastonmuutosraportti roisista kertosäkeestään huolimatta – tai juuri sen ansioista? Sano kun riittää vetää tempoa hieman alas ja tavoittaa suuriakin tunteita.

Edelleenkään Turmion Kätilöt ei sovi kaikille mauille, mutta se lieneekin yhtyeen tavoite. Toivottavasti kuitenkin seuraavalle puitteiltaan näin suurimuotoiselle julkaisulle osuu enemmän huippubiisejä.

Lisää luettavaa