AC/DC: Rock Or Bust

Arvio julkaistu Soundissa 12/2014.
Kirjoittanut: Mikko A. Merilinna.

Arvio

AC/DC
Rock Or Bust
Sony

AC/DC:n viidestoista studioalbumi (tai kuudestoista, laskentatavasta riippuen) ei arvatenkaan kehitä yhtyeen ilmaisumuotoa eteenpäin. Itse asiassa kaikenlainen muutos olisi varmaankin pyhäinhäväistys, suutari pysyköön lestissään, vanhassa vara parempi – ja niin edelleen.

Rock Or Bust on yhtä aikaa seniili ja viriili levy

Moinen saattaa olla henkimaailman asia, mutta AC/DC:n iäti tunnistettava komppikitara tuntuu soivan aavistuksen entistä raskaampana ja säröisempänä. Sen varressa ei ole enää sairastunut ja eläköitynyt Malcolm Young, vaan hänen ja Angus-veljensä vanhimman broidin poika, itsekin lähempänä kuuttakymppiä huiteleva Stevie Young.

Kappaleiden nimistä voi jo melko pitkälle päätellä, mitä tuleman pitää. Esimerkiksi omaan makuuni albumin parhaimmat biisit Dogs Of War ja Hard Times jyräävät nimensä mukaisesti raskaina ja synkkinä siinä missä esimerkiksi Got Some Rock’n Roll Thunder ja Rock The Blues Away julistavat sanomaansa kepeän bluesahtavan duuripoljennon välityksellä. Kappaleet tuksuttavat toisiinsa verrattuina miltei saman tempoisina eteenpäin suorassa 4/4-tahtilajissa – edelleen tehokkaampina kuin useimpien nuorempien kilpailijoidensa tekeleet.

Koko albumilla ei taida olla yhtään ylimääräistä tahtia rikkomassa näiden jopa alituotettujen, kolmeminuuttisten rock-kiteytysten eheyttä. Rumpali Phil Rudd sentään kokeilee Play Ball -sinkkubiisissä virvelille putoavaa crash-peltiä. AC/DC:n maailmassa tämä lienee progressiivista.

Hiipivän kitarariffin saattelema, groovaava ja tehokas lopetusbiisi Emission Control on bändin skaalalla tuoreen ja uudistuneen kuuloinen. Jos se jää AC/DC:n viimeiseksi levytykseksi, papat voivat siirtyä autuaimmille baaritiskeille pää pystyssä ja kitarat tanassa. Kappaleen ja levyn päättävä pitkä fade out saa ylevän semioottisia merkityksiä.

Rock Or Bust on yhtä aikaa seniili ja viriili levy, ja albumin nimi lienee myös näiden elämänsä syksyä elävien muusikoiden ohjelmanjulistus. Kun rock ei enää taitu, on syytä luovuttaa. Toistaiseksi näyttää taittuvan – ja mallikkaasti.

Rock Or Bust ilmestyy 28.11.

Lisää luettavaa