AC/DC: Backtracks

AC/DC
Backtracks
Columbia

Maailman tasalaatuisimman rockjättiläisen harvinaisuuslaatikon luksusversio tarjoilee kirjaa, vinyyliä, kolmea cd:tä, kahta dvd:tä ja just siistejä tarroja toimivan kitaravahvistimen (!) sisässä. Kuulostaa erittäin rempseältä fanituotteelta. Tässä arvosteltava karvalakkimalli tyytyy tyylikkääseen pahvilootaan, nasevaan vihkoseen, kahteen cd-lättyyn, ja videomateriaalillekin on riittänyt yksi dvd.

Äänilevyistä ensimmäinen esittelee studioharvinaisuuksia, joista suurin osa todistaakin juuri AC/DC:n tasaista toimivuutta. Sinkkujen b-puoliskoille ja ainoastaan ensimmäisten levyjen alkuperäisille Australian-julkaisuille kelpuutetut laulut ovat samaa tappavan svengaavaa jytää kuin orkesterin klassikkobiisitkin. Kuningaskoukuilla siunatut hitit ovat toki ansainneet asemansa, mutta vaihteeksi kuuntelee mielellään vähemmän kuluneita perusbiisejä. Jopa pelottavasti nimetty 2000-luvun kappale Cyberspace on rytmikästä rytyytystä eikä mikään rokkipappojen nolo yritys laulaa jostain ”ajankohtaisesta”.

Kakkoslevyn liveharvinaisuudet keskittyvät tunnetumpien kappaleiden hyvälaatuisiin keikkavetoihin. Nekin todistavat, että EiskaDeiska on toimittanut siltä tilattua tuotetta perille korkeatasoisesti jo neljällä eri vuosikymmenellä. Sitä joko arvostaa äärimmäisenä todisteena yksinkertaisen hard­rockin loputtomasta riemusta tai väheksyy esimerkkinä rock’n’rollin perimmäisestä konservatismista. Kun Let There Be Rockin alkuriffi pölähtää kaiuttimista, on helppoa taipua loputtoman riemun puolelle.

Dvd sisältää vakuuttavia lisätodisteita. Jos pidät bändistä, tämä boksi vahvistaa käsityksiäsi. Jos et ole vielä AC/DC:n ystävä, kannattaa aloittaa tutustuminen vaikka High Voltagesta, Highway To Hellistä tai Back In Blackista. Rikkaalle kompletistille luksuspaketti tarjoaa huomattavasti enemmän ennenjulkaisematonta ihmeteltävää. Jos omistaa vain yhtyeen keskeisimpiä pitkäsoittoja, on peruslootakin vallan kuranttia materiaalia.