AFI: Decemberunderground

AFI
Decemberunderground
Interscope

Leegiollinen valkonaamoja hermostuu, jos AFIa kutsuu goottibändiksi, mutta jotain perin valonarkaa yhtyeessä on. Tunteet käydään läpi sellaisen draamafiltterin läpi, että Davey Havok varmasti purskahtaa kyyneliin lähikaupassa, kun suosikkisuklaapatukka on päässyt loppumaan.

Naurettavaa tai ei, AFIn tunteikas nyyhkypunk puhuttelee muitakin kuin mustiksi hiuksensa värjääviä teinityttöjä. Kuudes studioalbumi Shut Your Mouth myi yli miljoona kappaletta ja Decemberundergroundin ensisingle Miss Murderin videon on nähnyt varmasti jokainen, joka on viimeisten kuukausien aikana edes sattunut vilkaisemaan MTV:tä.

Alkuvuosien vauhdikas punk on jätetty menneisyyteen ja nyt mukana on reippaita kasarisyntikoita ja näennäismoderneja säksätystaustoja. Punkia AFI edustaa nykypäivänä siinä missä Green Dayn American Idiot, jolta tämä levy monin paikoin kuulostaa. Virtaviivaistuminen on ollut pelkästään hyvästä, sillä Decemberunderground on ensimmäinen AFI-levytys, jolla bändi on saanut jäsenneltyä ahdistuksensa loppuun asti otteessaan pitäväksi rock-albumiksi.