ALVIN YOUNGBLOOD HART: Start With The Soul

Arvio julkaistu Soundissa 07/2000.
Kirjoittanut: Jussi Niemi.
Kolmannella albumillaan Alvin Youngblood Hart tekee jännittävää jälkeä.

Arvio

ALVIN YOUNGBLOOD HART
Start With The Soul
Hannibal

Kolmannella albumillaan Alvin Youngblood Hart tekee jännittävää jälkeä. Ympäri USAa kasvanut ja garage-bändeissä 14-vuotiaana aloittanut entinen rannikkovartija kiipesi Muddysta ja Wolfista Link Wraytä pitkin Hendrixiin ja Zappaan paneutuen isovanhempiensa luona Pohjois-Mississippissä myös kaikkein vanhimpaan country bluesiin. Kasvualusta on siis laaja ja syvä. Se kuuluu nimensä mukaisesti käyttäytyvältä Start With The Soulilta, jossa mennään kahdella eri triolla ja välillä myös pianon ja torvien kera. Ry Cooderin ja legendaarisen Big Starin kanssa työskennellyt vanha Memphisin kettu Jim Dickinson on särmää vaalien tuottanut levyn maanläheisesti, mutta avomielisesti.
Erinomaisen akustisen debyyttinsä jälkeen Hart pani sähköt päälle radikaalisti risteilevällä Territoryllä. Piuha on yhä seinässä Sonicsia, Beefheartia ja Charlie Hunteria diggaavan Hartin syöksyillessä nälkäisesti psykedeliaan, R&R:iin, humoristiseen C&W:iin, tanakasti soulahtavaan R&B:iin ja tietysti bluesiin, jonka esittäjänä sielukkaan juurevasti laulava Hart on aivan eturivissä. Akustinen originaali A Prophet's Mission ja Joe McCoyn 30-luvulla tekemän Will I Ever Get Back Homen sähkökäsittely edustavat delta-bluesia parhaimmillaan. Once Againin ja sekä surf-musiikkia että dub reggaeta hyödyntävän Electric Eelin tapaiset persoonalliset tilitykset ovat juuri sitä, mitä blues nyt tarvitsee. Jälkimmäisessä Hart päästelee todella upean väärinpäisen kitarasoolon. Back To Memphisillä Hart tarjoilee mehukkainta Chuck Berryä aikoihin Porch Monkey's Themen sykkiessä super-hypnoottista groovea uuden tanssimusiikin suuntaan nyökäten.
Valtavan vaikuteläjän pitää koossa Hartin vankka persoona, joka valaisee Start With The Soulia sisältä päin. Tämä mies pitää nähdä livenä ensi tilassa. 

Lisää luettavaa