AMADOU & MARIAM: Welcome To Mali

AMADOU & MARIAM
Welcome To Mali
Because

Parjatussa globalisaatiossa on hyvätkin puolensa. Näinä päivinä Niger-joen varrella sijaitseva kasvukeskus voi ponkaista popmusiikin johtotähdeksi aivan kuin eräät USA:n ja Englannin takavuosien satamakaupungit.

Bamakolainen aviopari Amadou & Mariam ehti levyttää kolme albumia ennen kuin Manu Chaon mestaroima Dimanche A Bamako -albumi (2005) teki duosta länsimaisten festivaalien vetonaulan. Nyt pariskunta sekä palaa lähemmäs 90-luvun lopun afrikkalaisittain sovelluttua souliaan että kokeilee uutta. Tiukimmat pipot ratkeilevat, kun Damon Albarn takapiruilee Sabalille gorillamaista elektroniikkaa ja Vanessa Paradisin tuottaja Matthieu Chedid vääntää Masiteladissa kitarat kympille. Ainut arveluttava uudistus on se, että Amadou ja Mariam rakastavat toisiaan malilaisen kotikielensä ja ranskan lisäksi myös kansanopistotason englannilla.

Moni suomalainen kaipaa sydäntalvella lämpöön ja valoon. Maksaako vaivaa raahautua pakaasien kanssa Pattayalle, kun Malin parhaat puolet ovat tarjolla jokaisessa kunnon levykaupassa?