ANATHEMA: We’re Here Because We’re Here

ANATHEMA
We’re Here Because We’re Here
Kscope

Anatheman edellisen albumin A Natural Disasterin julkaisusta on kulunut seitsemän vuotta. Sellaisessa ajassa ehtii tapahtua paljon. Vaikka bändi on sen jälkeen julkaissut kaksi dvd:tä, akustisen kokoelman ja muutaman uudelle levyllekin päätyneen kappaleen, fanien joukossa on takuulla esiintynyt jos jonkinmoista epätietoisuutta. We’re Here Because We’re Here vastaa ainakin yhteen kysymykseen. Anathema sai kun saikin levynsä tehtyä, ja nimikin sillä on varsin havainnollinen.

Itsestään We’re Here Because We’re Here ei sitten kerrokaan juuri mitään. Alituinen seestyminen on toki Anatheman tapauksessa lähinnä oletusarvo, mutta yksioikoisuudessaan levy tuntuu lähes vajavaiselta. Se vertautuu paremmin mihin tahansa radiokelpoiseen emopop-yhtyeeseen kuin Anathemaan itseensä, ja silti sitä lienee turha odottaa kuulevansa radiosta.
Muutamat kappaleet (Thin Air, Angels Walk Among Us, A Simple Mistake) yllättävät vielä sillä pinkfloydmaisella salaperäisyydellä, joka Anatheman tuotannossa on ennenkin viehättänyt, mutta Dreaming Lightin kaltaiset yltiöpateettiset Coldplay-viritelmät eivät taivu bändin käsittelyssä oikeastaan mihinkään järkevään suuntaan. Vincent Cavanaghin tunteikas laulu ansaitsee tälläkin kertaa kunniamaininnan, mutta tätä ennenkuulumatonta musiikillista tyhjiötä sekään ei täytä yksin.