ANI DIFRANCO: Reprieve

ANI DIFRANCO
Reprieve
Righteous Babe

Suorapuheisista yhteiskunnallis-feministisistä kannanotoistaan tunnettu laulaja-lauluntekijä Ani DiFranco on koko levytysuransa ajan vaalinut täydellistä itsemääräämisoikeutta. Hän on julkaissut omalla levymerkillään vuoden 1990 debyytistä lähtien lähes 20 albumia.

Reprievellä taiteilijattaren alkujaan folk punkiksikin luonnehdittu tyyli pysyy ainakin päällisin puolin pehmeänä. Balladisimmillaan albumi huokuu jopa Suzanne Vegan kaltaista henkevyyttä. Aluksi New Orleansissa työstetyn, mutta hirmumyrsky Katrinan karkoittamana DiFrancon kotikonnuilla New Yorkin Buffalossa viimeistellyn Reprieven ilme on lähinnä folk jazzinen. DiFrancon akustisen kitaroinnin ja Charlie Hadenin entisen oppilaan Todd Sickafoosen sähköttömän pystybasson ja niukkojen kosketinten luomat maisemat muistuttavat John Martynin ja luottobasistinsa Danny Thompsonin töistä.

Decreellä muutoin varsin rauhalliseen albumiin tulee Ani DiFrancon varhemmille töille luonteenomaista kiihkeyttä ja Half-assed -kappaleella hänen väkevä kitaransa soittaa akustisenakin kovaa rockia. Otsikkoraidalla kuullaan viimein myös puhuttua sanaa.