ANI DIFRANCO: Educated Guess

ANI DIFRANCO
Educated Guess
Righteous Babe

Hyvä levy herättää kiinnostuksen ensikuulemalla, mutta silti vielä kymmeneskin kierros jättää jälkeensä kihelmöivän hämmentyneen olon. Educated Guess täyttää tämän määreen helposti. Isoa yhtyettä hyödyntäneiden albumien jälkeen Ani DiFranco on palannut takaisin sooloilmaisuun. Hän äänitti koko albumin yksin analogisella kasiraiturilla kotonaan, sekä miksasi levyn itse. Ja kuinka hengästyttävän yltäkylläistä ja rohkeaa jälkeä hän on näin saanutkaan aikaan!

Educated Guess on DiFrancoa haastavimmasta päästä. Levyssä on samankaltaista taiteellista kunnianhimoa kuin Tori Amosin tuotannossa. Se välttää päähän jääviä kertosäkeitä ja lyö korville hyvinkin yllättävillä sovituksellisilla keinoilla. Etenkin taustalaulut on toteutettu harvinaisella näkemyksellä, esimerkiksi nimiraidan kylmiä väreitä nostattavat taustaulinat. Kitaristina Anilla on aivan oma tyylinsä, hän hakkaa ja näppäilee akustistaan voimakkaasti ja erittäin funkysti.

Sanottavaa Anilla on riittänyt jo lähes parinkymmenen albumin verran. Educated Guess alkaa toteamuksella, kuinka "life knocked me off my platforms so I pulled out my first pair of boots", jonka jälkeen Ani latoo kuulijan tajuntaan kriittisiä tarinoita ihmissuhteista ja epäoikeudenmukaisuuksista vakuuttavalla tyylillään. Ani on erittäin värikäs ja taitava laulaja, vaikkakin hänen ilmaisunsa on enimmäkseen puheenomaista tykitystä.

Ani Difrancon tekstit ovat usein liittyneet feminismiin, josta hän Grand Canyon -runossa sattuvasti toteaa "coolest f-word ever deserves a fucking shout!" Osansa levyllä saavat myös ääriuskovaiset ja luontoa tuhoava materialismi. Asiansa Ani kertoo intohimoisesti, terävästi ja hienoilla kielikuvilla värittäen. En silti pistäisi pahakseni, jos Ani keskittyisi puhemaisen laulunsa sijaan hieman enemmän laulumelodioiden kehittämiseen, varsinkin kun tälläkin levyllä on mukana sellaisia pop-helmiä kuin Animal.