Arvio: Iättömiä lauluja, melankolisen tyyniä tulkintoja – Shirley Collins on yhä brittifolkin kuningatar

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Shirley Collins
Archangel Hill
Domino

Pian 88-vuotiaan brittifolkin kuningattaren Shirley Collinsin 50-luvulla alkanut levytysura katkesi aikoinaan dramaattisesti lauluäänen menettämiseen. Lähes 38 vuotta kestänyt hiljaisuus päättyi Lodestar-albumin (2016) myötä, ja nyt käsillä on uuden tulemisen kolmas laulukokoelma.

Pääosin Shirley Collinsin läpikotaisin tuntemista ja osin jo aiemmin levyttämistä traditionaalisista lauluista koostuva Archangel Hill on pienimuotoisesti toteutettu akustinen helmi. Collinsin tunteikas ja sävelmät täydellisesti sisäistävä ääni on vuosikymmenten kuluttama, mutta kirkkauden hiipuminen on vain syventänyt tulkintojen sielukkuutta. Jo kitaristi Davy Grahamin kanssa tehdyllä Folk Roots, New Routes -albumilla (1964) kuultu Hares On The Mountain soi nyt entistäkin puhuttelevampana.

Perinteisten rakkauden, kaipuun ja tragiikankin täyttämien laulujen jälkeen Shirley Collins ylistää kotiseutunsa Sussexin kauneutta lausumalla hiljaisen arvokkaasti isänsä kirjoittaman runon tämän potiessa koti-ikävää toisen maailmansodan rintamalla.

Iso-Britannialla on tänään omat haasteensa, mutta Archangel Hillin laulujen iättömyydessä ja Shirley Collinsin tulkintojen melankolisessa tyyneydessä vanha Albion voi paremmin kuin koskaan.

Lisää luettavaa