Arvio: Idles todistaa uutuudellaan olevansa paljon muutakin kuin punk-kentän villi tulokas

Arvio julkaistu Soundissa 2/2024.
Kirjoittanut: Samuel Järvinen.

Arvio

Idles
Tangk
Partisan

Brittiläinen post-punk-yhtye Idles räjähti musiikkimaailman tietoisuuteen kakkosalbumillaan Joy As An Act Of Resistance (2018). Räjähtävistä keikoistaan tunnettu yhtye on julkaissut uutta musiikkia ihailtavan tasaiseen tahtiin ja ihailtavalla ruokahalulla.

Yhtyeen uusi albumi Tangk poikkeaa edeltäjistään hieman rauhallisuutensa takia. Bändin tavaramerkiksi muodostunut räjähtävyys on korvattu kypsemmällä laulunkirjoituksella, tanssittavilla grooveilla, monipuolisella äänimaailmalla ja dynamiikalla. Laulaja Joel Talbotin ote levyn lauluosuuksiin on myös aikaisempaa vivahteikkaampi. Erityisesti kappaleessa Grace tulee ilmi, kuinka paljon Talbot on kehittynyt tulkitsijana.

Tangk on albumina selkeästi todiste siitä, miten Idles kykenee olemaan paljon muutakin kuin se villi uusi tulokas, jota se oli ensimmäisillä julkaisuillaan. Levyltä löytyy soonisesti monipuolisempi ja tulkinnallisesti kypsempi yhtye, joka kykenee kaivamaan sähköisestä pohjavireestään esiin uusia ulottuvuuksia hukkaamatta koskaan ydinsoundiaan. Levy avaa makunuottinsa parhaiten toistuvalla kuuntelulla, joten koen sen paranevan vielä ajan kanssa.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa