Arvio: Kilkatusta, pulputusta ja poukkoilua – Avey Taren 7s ei yllä kunnianhimoisen suunnitelmansa tasolle

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Avey Tare
7s
Domino

Avey Tare on Animal Collectivessa vaikuttavan David Portnerin sooloakti, joka julkaisee jo seitsemännen levynsä. Vaikka kokoonpanot ja kontekstit muuttuvat, jonkinlainen esteettinen punainen lanka sitoo Avey Taren sekä muut Animal Collectiven jäsenten sooloprojektit (muun muassa Panda Bear ja Deakin) osaksi yhtä suurta saagaa.

Animal Collective tunnetaan hysteerisistä ja hyper-aktiivisista musiikillisista ilotulituksista. Kaiken keskiössä on leikki, nonsensen elähdyttävä vaikutus ja itse valitusta ulkopuolisuudesta seuraava erityisyyden tunne. Vaikka kaikki tämä on läsnä myös 7silla, on Avey Tare ilmaisussaan minimalistisempi. Haurasta lauluääntä säestävät pulputtavat syntetisaattorit, kilkattavat lelupianot ja poukkoilevat konerytmit.

Korona-aikana äänitetyllä levyllä Avey Tare käpertyy introspektioon. Musiikillista leikkisyyttä vasten asettuvat vakavat, yhteiskunnalliset teemat parhaimpana esimerkkinä Sweeper’s Grin, joka on hallusinaation kaltainen esitys aikuisten velvoitteiden hyväksymisestä ja yhteiskunnasta, jossa teeskentelemme välittävämme toisistamme. ”Mitä hyötyä uutisista voisi olla, kun nukut aina?” Portner kysyy transsin keskeltä kuin herättääkseen itsensä ja kuulijat hereille apatiasta. Muu kappalemateriaali ei yllä kunnianhimoisen suunnitelman tasolle.

Lisää luettavaa