Arvio: Koskaan et muuttua saa – Flower Kings tekee neoprogensa muuttumattomuudesta taidetta

Arvio julkaistu Soundissa 7/2023.
Kirjoittanut: Aki Nuopponen.

Arvio

The Flower Kings
Look At You Now
Inside Out

Kuusitoista albumia ruotsalaista kaunista, kukkaista ja juustoista neoprogea. Kyllä, The Flower Kings on julkaissut levyjä jo 28 vuoden ajan ja mikä parasta sekä pahinta, bändi ei ole muuttunut tänä aikana kerta kaikkiaan yhtään.

Jäseniä on tullut ja mennyt, ja kaiken ytimessä ovat alusta alkaen olleet Roine Stolt ja Hasse Fröberg, mutta näiden kukkaiskuninkaiden tuoksu ei muutu. Look At You Now -albumillakin kyse on melodioiltaan imelästä, tunnelmaltaan autuaan aurinkoisesta ja biiseissään isoista kliimakseista vielä isompiin kliimakseihin yltävästä progesta.

Jos Look At You Now on ensimmäinen kuulemasi The Flower Kings -albumi, saatat ihastua siihen ikihyviksi. Jos taas olet kuunnellut bändin parhaita levyjä tai jopa tupla-albumeita kuten Stardust We Are (1997), Unfold The Future (2002), Adam & Eve (2004) tai The Sum Of No Evil (2007), on erittäin todennäköistä, että tämän uuden levyn kuultuasi palaat jälleen noiden vielä parempien levytysten pariin, ja tämä uutukainen unohtuu hyvinkin pian.

Ollakseen progea The Flower Kings operoi lopulta hyvin rajatulla alueella, mikä on sekä bändin takuuvarmin tavaramerkki että pahin tasapaksuttaja. Riippuen täysin siitä, milloin olet tälle kukkakedolle ensi kertaa astunut.

Lisää luettavaa