Arvio: Matka tietoisuuden mikrokosmoksiin – Suomalainen elektropioneeriduo vie kuulijan transsitilaan

Arvio julkaistu Soundissa 4/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Jesse
Descend
Haista

Suomi-elektron ihmelapset eli Stiletti-Ana ja Kalifornia-Keke ovat elektroakustinen Jesse-duo, jonka uuden albumin soundi yhdistelee meditatiivista kitaranäppäilyä ja tarttuvia bassomelodioita sekä perinteisempiä rumpukomppeja tajunnanvirtaisiin syntetisattorilinjoihin.

Kaksikko on vaikuttanut Suomen elektromusiikkiskenessä jo pitkälti yli vuosikymmenen, mutta osoittaa jälleen kykynsä muuttua ja kehittyä. Jesse sekoittelee suvereenisti electronicaa, broken beatia, future jazzia ja leftfieldiä.

Berliiniläisen dj Sotofettin kanssa tuotettu Descend on matka tietoisuuden syvyyksiin. Se vajoaa mieleen ja sen mikrokosmoksiin, josta löytyy kaksikolle aina uutta ammennettavaa. Hypnoottiset seitsemän kappaletta, joista kaikki ovat yli viisiminuttisia, vievät kuulijan transsinomaiseen tilaan, jossa kaikki muu unohtuu.

Musiikki on aiempaa viimeistellympää, aikuisempaa sekä seesteisempää – ei enää niin tanssittavaa, vaan enemmänkin jotain, jonka tahdissa vain hytkyä päämäärättömästi ja kadottaa itsensä äänitaiteen uumeniin.

Descend on ensimmäinen tällä vuosituhannella kotimaassa teollisesti puristettu vinyylilevy, kun Helsingin Levypuristamo aloitti toimintansa aiemmin tänä vuonna.

Lisää luettavaa