Arvio: Päällekäyvää vyörytystä ja odottamatonta herkkyyttä – Nyt Deerhoofia ensi kertaa japaniksi

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Deerhoof
Miracle-Level
Joyful Noise

San Franciscossa vuonna 1994 perustettu Deerhoof luo levymerkkinsä mukaisesti riemastuttavaa melua. Kvartetin musiikki on hetkittäin jopa raivostuttava yhdistelmä pirstottuja ja äkkivääriä rytmejä, päällekäyvää vyörytystä ja odottamatonta herkkyyttä. Miracle-Level on parinkymmenen levyn jälkeen bändin ensimmäinen oikeassa studiossa tehty ja basisti-laulaja Satomi Matsuzakin äidinkielellä japaniksi laulettu albumi.

Vaikka Deerhoofin vimmaisuudessa onkin aineksia rockista, jazzista ja noisesta, niin lopputulos on lähinnä genretön. Aivan kuin Sit Down, Let Me Tell You A Story on satu, jota ei ymmärrä mutta jonka viiltävät kitaraiskut vievät sanoman perille. My Lovely Catin riffailu naukuu ilkeästi ja kaivautuu vatsanpohjaan saakka.

The Poignant Melody, nimiraita ja erityisen kaunis The Little Maker valaisevat Deerhoofin herkempää puolta ja tuovat kieputuksen keskelle tervetulleita suvantoja. Jälkimmäinen laulu alleviivaa samalla, että Matsuzakin basso on Deerhoofin kahdesta kitaristista huolimatta bändin soinnin kantava voima.

Vielä ennen rumpali Greg Saunierin laulamaa pianoballadia Wedding, March, Floweria Deerhoof testaa kuulijansa kestokykyä Momentary Art Of Soulin junttauksella.

Lisää luettavaa