Arvio: Puoliksi ihminen, puoliksi melodia – Ron Sexsmithin uusinkin levy tulvii laulunkirjoittamista parhaimmillaan

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Ron Sexsmith
The Vivian Line
Cooking Vinyl

Yli 30 vuotta sitten levytysuransa aloittaneen ja lukuisten nimekkäiden kollegojensa suitsuttaman laulaja-lauluntekijä Ron Sexsmithin on sanottu olevan puoliksi ihminen ja puoliksi melodia. Tälle luonnehdinnalle tekijänsä kanadalaisia kotimaisemia halkovan maantien mukaan nimetty The Vivian Line antaa vahvaa todistusta.

The Vivian Line tulvii 70-luvun alun singer-songwriter -buumista periytyvää laulunkirjoittamista parhaimmillaan. Sexsmithin välittömästi tunnistettava ja vetoavan surumielinen ääni välittää lempeän pienimuotoisiksi sovitetut laulut sydämeenkäyvästi. Ja vaikka Sexsmithin lauluääni onkin kuin luotu kroonisten sydänsurujen tulkiksi, niin kappaleidensa kirjo on onneksi tätä laveampi.

Jo vuosikymmenten takaa tutun tuottajaystävänsä Brad Jonesin kanssa Nashvillessä syntyneellä albumilla Sexsmithin paikoin hyvinkin yksinkertaiset laulut pukeutuvat vähäeleisiin väreihin sähkökitaroita karttaen. Sovitusten pehmeyttä tukee iskevien brassien korvautuminen oboen ja muiden puhaltimien aistikkaalla keveydellä.

Ron Sexsmithin 17. albumin pysyttäytymistä perusasioiden äärellä kuvastaa sekin, että When Our Love Was New huokuu samaa herkkyyttä kuin Don McLeanin yli 50 vuoden takainen Vincent-klassikko.

Lisää luettavaa