Arvio: DJ Shadow on enää innoton retroakti – uusi levy tarjoaa yhdentekevää äänitapettia

Arvio julkaistu Soundissa 10/2023.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

DJ Shadow
Action Adventure
Mass Appeal

Action Adventuren kannessa sukelluspukuun pukeutunut action-hahmo on vedessä ja pitää kädessään tikaria, liekit roihuavat taustalla. Kuva on kuin 1980-luvun trash-action-elokuvasta ja antaa viitteitä levyn tyylistä, joka hiphopin ja triphopin sijaan nojaa yllättäen 1980-luvun popkulttuuria retroilevaan synthwaveen.

DJ Shadow on itse sanonut seitsemännestä soolo-lp:stään, että ”albumi kertoo elämästäni keräilijänä ja kuraattorina”. Asioiden yhteyttä on hankala hahmottaa, mutta kaiketi hän viittaa keräilyllä samplaamiseen.

Jimi Suménin Katsu!-kappaletta (1980) lainaava avausraita Ozone Scraper kertoo instrumentaalisen elektronisen musiikin keinoin siitä ihanasta tunteesta, kun suihkumoottorit nostavat matkustajan ilmaan ja vievät hänet jonnekin tuntemattomaan paikkaan. Yli kahdeksanminuuttinen Time And Space lainaa paljon Kraftwerkilta, mutta ei sisällä saksalaisille ominaisia mieleenjääviä melodiakoukkuja.

Levyn ainoa laulettu kappale You Played Me tykittelee lesosti Miami Vicen hengessä. Kreisi Free For All samplaa kekseliäästi arkkityyppistä sähkökitaralla soitettua rock’n’roll-riffiä ja rikkoo kuulijan olettamat rockin rakenteet pirstaleiksi IDM-tyylisellä tuotannolla.

Huippuhetkistään huolimatta 14 kappaleen kokonaisuus sisältää liialti yhdentekevää äänitapettia. Jos DJ Shadow oli ennen suunnannäyttäjä, on hän tänä päivänä viihdyttävä mutta lievästi innoton retroakti.

Lisää luettavaa