Arvio: Turmion Kätilöiden kertosäkeita kelpaa huutaa keikoilla mukana – kotioloissa Omen X kuitenkin puuduttaa

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Niko Peltonen.

Arvio

Turmion Kätilöt
Omen X
Nuclear Blast

Turmion Kätilöt on häkellyttävän suosittu yhtye, jonka isoimmilla biiseillä on toistakymmentä miljoonaa Spotify-kuuntelua. Savolaisten menestysresepti tuntuu toimivan trendien ja bisnesmallien muutoksista riippumatta.

Omen X ei riko kaavaa: paalujunttabiitit, särökitarat, hälyisät syntikat ja hokemavoittoinen rähinälaulu ovat yhtälön musiikilliset ainekset, ja biisistä toiseen ukoilta irtoaa kertosäkeitä, joiden tahtiin runsaslukuinen keikkakansa voi riehua aivonsa pellolle.

Sillä juuri rituaaliksi Kätilöiden musiikki hahmottuu: levyltä kuunneltunakin se välittää kollektiivin perspektiiviä, puhuu suoraan mikrofonin takaa kuulijoille, hyödyntää uskonnollista ja teinifilosofista käsitteistöä synnyttääkseen olosuhteet, joissa uhmakas yksilösubjekti voi sulautua kaltaisiinsa ja tavoitella väkivaltaisen fyysistä katarsista.

90-luvun populistisimmasta industrialista ja äijämetallin eri aikakausilta ammentavalla soundilla on vetovoimansa nyrpeämmissäkin korvissa, ja kyllähän esimerkiksi Verestä sokean kertosäettä kuunnellessa tekisi mieli olla kahden promillen humalassa hämärässä kellaritilassa. Kotikuuntelussa puutuminen iskee neljännen biisin paikkeilla riippumatta siitä, mistä aloittaa.

Lisää luettavaa