Arvio: The Mystic Revelation Of Teppo Repo sovittaa iskelmäklassikoita onnistuneesti uuteen uskoon

Arvio julkaistu Soundissa 4/2024.
Kirjoittanut: Virpi Päivinen.

Arvio

The Mystic Revelation Of Teppo Repo
Ikivihreät
Helmi Levyt

The Mystic Revelation Of Teppo Repo -trio on päätynyt versioimaan levyllisen iskelmien klassikoita. Ikivihreät-albumi starttaa kappaleella Unohtumaton ilta. Kaihoisa melodia säilyy, mutta huumaavien jazz-sävyjen ansiosta tunnelma on kaukana neuvostosävelmästä. Mukaan on valikoitunut myös vanhoja tuttuja kansanlauluja, kuten pajupillistä kertova Soittajapaimen.
Maailmantapahtumien vaikutuksen aistii kappalevalinnoissa ja sovituksissa. alun perin ukrainalainen folklaulu Bandura on tuunattu hitaaksi hautajaismarssiksi. Maniska ääntelee surkeasti viisussa Lehdetön puu. Kallavesj-laulun nyrjähtäneet sävelet toimivat kuin kuvailuina sortovuosien pelkotiloista.
Laulun ja sanojen puuttuessa huomio kiinnittyy soitantoon, johon on tarttunut mukava määrä improvisaation tuntua. Puhaltimen vinkeä sooloilu Satumaa-tangossa tuo kokoelmalle huumoria. Syvimmät jazzilliset sytykkeet antaa Laulu synnyinseudulle. Myös henkisiä elementtejä löytyy, kuten kaikua ja heliseviä ääniä. Parhaimmillaan tunnelmat vievät mielen kauas pois. Levy osoittaa hyvin, kuinka musiikin avulla voi luoda universaaleja sieluyhteyksiä, joihin päivänpolitiikka ei yllä. 

Lisää luettavaa