DEATH CAB FOR CUTIE: Narrow Stairs

Arvio julkaistu Soundissa 05/2008.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Edellisen Plans-levyn (2005) ilmestymisen jälkeen Death Cab For Cutien tapahtumat alkoivat vyöryä. Lukuisat esiintymiset telenoveloiden ja elokuvien soundtrackeilla siivittivät pienten piirien suosikin tietä ryysyistä rikkauksiin. Mutta sitä mukaa kun rainojen kuvanlaatu on terävöitynyt, ovat yhtyeestä kuitenkin särmät hioutuneet.

Arvio

DEATH CAB FOR CUTIE
Narrow Stairs
Atlantic

Edellisen Plans-levyn (2005) ilmestymisen jälkeen Death Cab For Cutien tapahtumat alkoivat vyöryä. Lukuisat esiintymiset telenoveloiden ja elokuvien soundtrackeilla siivittivät pienten piirien suosikin tietä ryysyistä rikkauksiin. Mutta sitä mukaa kun rainojen kuvanlaatu on terävöitynyt, ovat yhtyeestä kuitenkin särmät hioutuneet. Siitä on tullut eräänlainen amerikkalainen vastine Coldplaylle – vaihtoehtorockin tunteileva ja salonkikelpoinen miellyttäjä.

Albumin ensimmäinen singlejulkaisu, yhdeksänminuuttinen I Will Possess Your Heart lupasi paljon. Krautrockmaiseen toistoon ja hienovaraiseen, psykedeeliseen kitarointiin pohjautuva biisi kaipaisi seurakseen vain enemmän kaltaisiaan. Vastaavanlaista ryhdikkyyttä löytyy ainoastaan rytmiryhmän vetämistä Cathista ja Long Divisionista. Peijoonit ovat varustelleet levyn aivan liian monella pitkäpiimäisellä jollotuksella, joiden velttoutta ei edes Ben Gibbardin tarkkanäköinen poetiikka onnistuu kätkemään.

Useat melodisesti kiehtovat kappaleet pilataan määrätietoisesti turhilla lisätäytteillä. Pitkästymisen vallatessa mielen ei voi olla miettimättä sitä, miksi lähes jokaisen amerikkalaisen indie-yhtyeen solistin pitää nykyisin naukua nasaalilla falsettiäänellä?

Lisää luettavaa