Ei kannata olla lainsuojaton – Steve Earlen uutuus puhuttelee syvällä kokemuspohjalla

Steve Earle & The Dukes
So You Wannabe An Outlaw
Warner

Niin kirjailijana kuin näyttelijänäkin (hieno rooli Treme-sarjassa) kunnostautunut Steve Earle on 80-luvun alkupuolelta asti operoinut countryn, folkin, bluesin ja rockin paaluttamassa tilassa. Siellä hän seikkailee nytkin. Jälki ei ole mitenkään radikaalia, mutta mitä enemmän levyä kuuntelee, sitä enemmän se syvenee. Syy juontunee elämänkokemuksesta, jota ex-narkkari on saanut seitsemässä avioerossa ja autistipojan isänä.

Karheaäänisen Earlen lahja on osata kirjoittaa syvällisesti ekonomisin, liki traditionaalisin sanakääntein. Willie Nelsonin kanssa vedetty nimiraita varoittaa outlaw-elämän olevan kovin yksinäistä. Miranda Lambertin kanssa laulettu This Is How It Ends purkaa eroa laulaja Allison Moorerista lakonisen filosofisesti vaan ei kuivasti ja viulun leimaama You Broke My Heart voisi olla Hank Williamsin kynästä. Fixin’ To Die kätkee räyhäkkään menoonsa teloitettavan kauhun. Vaikka tarinat eivät ole riemukkaita, ne voimauttavat.

The Dukes soittaa niin kuin monissa mehuissa marinoidut kehäketut ja koko hoito rullaa konstailematta ilman pienintäkään Nashville-kiiltoa. Koskettavin kaikista on silti akustinen päätössoolonumero Goodbye Michelangelo, jossa Steve nostaa hattua edesmenneelle mentorilleen Guy Clarkille.