IHSAHN: Arktis

Arvio julkaistu Soundissa 4/2016.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

IHSAHN
Arktis
Candlelight

Arktis on vahvasti inspiroitunut myöhään 1800-luvulla toimineen norjalaisen tutkimusmatkailijan Fridtjof Nansenin Pohjoisnavalle tekemistä retkistä. Mikä on osuvaa, sillä Ihsahn on musiikillinen tutkimusmatkailija, joka yhdistelee black metalia, progressiivista rockia ja jopa tanssittavaa poppia mielenkiintoisiksi kokonaisuuksiksi.

Arktiksella black metalin osuus jää esimerkiksi Eremitaan (2012) verrattuna melko marginaaliin, ainakin jos puhutaan niistä piirteistä, jotka yleisimmin black metaliksi mielletään. Hieman Opethin tavoin Ihsahn nojaa uusimmilla albumeillaan enemmän ja enemmän vanhan liiton progen ja klassisen rockin suuntaan, ja levyn korkkaava Disassembled tuokin Opethin ensimmäisenä mieleen. Mutta siihen eivät levyn ulottuvuudet toki lopu.

On hienoa, miten Ihsahn ottaa vaikutteita niin monesta suunnasta ja onnistuu sulauttamaan ne omakseen. Eikä lopputulos kuulosta sekavalta, vaan Arktis on helposti lähestyttävä ja rakenteellisesti melko perinteinenkin, paikoin jopa suoraviivainen. Hyvänä esimerkkinä käy singlenäkin julkaistu Mass Darkness, jonka kertosäkeen kuorolauluun on helppo yhtyä. South Winds kulkee eteenpäin pulssimaisesti, jopa tanssittavan biitin säestyksellä. Until I Too Dissolve lähtee puolestaan käyntiin Extremen tai Van Halenin mieleen tuovalla rokkikitarariffillä. Levyllä ei sellaisia biisejä olekaan, joista ei jäisi jokin koukku mieleen. Kaiken kruunaa Jens Bogrenin orgaaninen, mutta silti kirkas ja iskevä miksaus.

On hienoa, miten Ihsahn ottaa vaikutteita niin monesta suunnasta ja onnistuu sulauttamaan ne omakseen.

Levyllä on paljon vierailijoita, kuten Matt Heafy Triviumista sekä The Shiningin Tobias Ørnes Andersen ja Jørgen Munkeby, jonka saksofoni värittää kauniisti Crooked Red Lineä. Levyn spesiaaliversion päättää tunnustetun norjalaiskirjailijan Hans Herbjørnsrudin lukema Til Tor Ulven (Søppelsolen), joka on kappaleena hieno ja teemaan istuva, mutta joka erottuu muusta kokonaisuudesta jo hieman liikaa.

Mikäli Ihsahn ei ole ennestään tuttu, on Arktis loistava alku tutkimusmatkalle.

Lisää luettavaa