IHSAHN: The Adversary

Arvio julkaistu Soundissa 04/2006.
Kirjoittanut: Ville Sorvali.
The Adversary on ensimmäinen soololevy mieheltä, joka jätti vuonna 2001 taakseen yhden 90-luvun vaikutusvaltaisimmista black metal -yhtyeistä, Emperorin. Levy kokoaa sirpaleita Ihsahnin pitkän musiikillisen uran varrelta, toimien perinteisen soololevyn tapaan näennäisesti viimeisenä henkireikänä lahjakkaan muusikon luomisvimmalle.

Arvio

IHSAHN
The Adversary
Candlelight

The Adversary on ensimmäinen soololevy mieheltä, joka jätti vuonna 2001 taakseen yhden 90-luvun vaikutusvaltaisimmista black metal -yhtyeistä, Emperorin. Levy kokoaa sirpaleita Ihsahnin pitkän musiikillisen uran varrelta, toimien perinteisen soololevyn tapaan näennäisesti viimeisenä henkireikänä lahjakkaan muusikon luomisvimmalle. Toki olen saanut sen käsityksen, että niin loppuaikojen Emperor kuin Peccatumkin vastasivat nekin pitkälti Ihsahnin omia musiikillisia visioita, joten nimikkeellä ”Ihsahn” ei varsinaisesti liene muuta tarkoitusta kuin erotella The Adversary selkeästi miehen aiempien tekemisten ulkopuolelle.

On makuasia, haluaako The Adversaryn kohdalla puhua monipuolisesta vai sekavasta. Jos levyä vertaa Emperorin Prometheukseen tai yhteenkään Peccatumin tekeleeseen, kaikki sekavaan viittaavat adjektiivit on jo käytetty ennen The Adversaryn sillisalaatin pariin pääsyä. Levyn kappaleissa ei ole sitä samaa hektisyyttä, joka on tehnyt Ihsahnin aiemmista taidekokeiluista sietämättömiä kuunneltavia, vaikka elementtejä nivotaankin sujuvasti yhteen sinfonisesta black metallista tavaramerkinomaisten King Diamond -imitaatioiden kautta progeen, jazziin ja ties mihin oopperaan. Kyseessä on ns. ”aidosti mielenkiintoinen” tapaus, jolle on suotava muutama kuuntelukerta ennen kuin sen sisäistää – jos sisäistää.

Lisää luettavaa