Iron Maiden ei taivu kiertäväksi jukeboksiksi – Uudella livellä mylvivät silti yhä massiiviset yleisömeret

Iron Maiden
The Book Of Souls: Live Chapter
Warner

Hevijättiläisen kone jauhaa tutuilla tehoilla. The Book Of Souls -kiertueen livetupla on taltioitu kappale yhtäällä, toinen toisaalla pitkin planeettaa. Mikään ”live best of” levy ei onneksi ole, vaan Maiden uskoo täysillä tuoreeseenkin materiaaliinsa eikä suostu vaikkapa Kissin kaltaiseksi kiertäväksi jukeboksiksi. Live Chapterin veisut ovat noin puoliksi ajalta ennen laulaja Bruce Dickinsonin lähtöä bändistä ja toinen puoli tämän paluun jälkeisiä.

Sille nyt ei voi mitään, että vierineet vuodet ja kaikeksi onneksi nujerrettu kielisyöpä ovat vieneet Dickinsonin äänestä parhaan terän. Brucen räksytyksen ja kireän ulvomisen kuuntelu ei ole enää ihan koko aikaa pelkkää herkkua, mutta soitannollisesti bändi on kuitenkin yhä niin timanttisessa tikissä, ettei sen särmää ja vaikuttavuutta syö edes miekkosten hyvää vauhtia lähestyvä eläkeikä.

On aina yhtä karvoja nostattavan huikeaa kuunnella, kun massiiviset yleisömeret yltyvät yhteislauluun samalla tavalla Australiassa ja Japanissa kuin Wackenissa ja vaikkapa Etelä-Afrikassa ja pallon toisella puolella Kanadassa, Brasiliassa, Argentiinassa… Koko maailma on edelleen Iron Maidenin osteri.