JAY-Z AND LINKIN PARK: Collision Course

JAY-Z AND LINKIN PARK
Collision Course
Warner

Mash-up on esitys, jossa sovitetaan yhteen kahden tai useamman artistin valmiita kappaleita, useimmiten vokaali instrumentaaliin. Collision Course on tällainen esitys joskin poikkeuksellisesti artistien toimesta studiossa toteutettu, väkivaltaisesti ja varmasti kansantajuiseksi käännetty, siivo versio virtauksesta, joka on tähän mennessä viehättänyt etupäässä uutuudellaan, raakuudellaan ja anarkistisuudellaan. Jay-Z:n ja Linkin Parkin MTV-kokeilusta siinnyt yritys ei kykene ratsastamaan näillä arvoilla, mutta herättää varmasti ansaittua keskustelua.

Produktion huomattavimmat musiikilliset kompastuskivet ovat sen kiltteys, niin huono kuin valmistelematonkin materiaali ja kommunikaation katkonaisuus. Vaikka Jay on viettänyt studiossa aikaa Linkin Parkin kanssa, levystä uupuu hyvän mash-upin oivaltavuus ja se tuiki tärkeä mash – sekoitus, silppu tai sose, sattumanvaraisuuden poikima synergia! Session merkittävimmäksi tuotteeksi jäänee kuulijan oivallus: vaikka modernia rytmimusiikkia voi luoda harkitsemattomasti, yhdistämällä ja pakottamalla esteettisesti yhteensopimattomia elementtejä, tulkitsijan rooli ei ole välttämättä hedelmällisimmillään niinkään musiikilleen kuuroutuneen artistin kuin tuottajan ja yleisön.

Jos Jay-Z ja Linkin Park onnistuvat väliintulollaan asettamaan uuden standardin itsestään selvällä, mutta ajoitukseltaan kypsällä idealla, musiikkiteollisuuden periaatteelliset viholliset saavat hyvän syyn katkeroitua entisestään. Collision Course muistetaan parhaimmillaan albumina, joka esitteli suurelle yleisölle kustannustehokkuudessaan ylivertaisen tuotantomallin.