JERRY CANTRELL: Degradation Trip

JERRY CANTRELL
Degradation Trip
Roadrunner

Jos oli vastikään huumeisiin menehtynyt vokalisti Layne Staley ilman epäilyksen häivääkään Alice In Chainsin palava sielu, toimi yhtyeen kitaristi, pääbiisintekijä ja toinen perustaja Jerry Cantrell sen vahvasti sykkivänä sydämenä. Ja kuten jo Cantrellin neljän vuoden takainen sooloesikoinen Boggy Depot osaltaan toteen näytti, summa oli tämänkin seattlelaisyhtyeen tapauksessa enemmän kuin osaset erillään.

Boggy Depot'n ja tuoreen Degradation Tripin äärellä ymmärtää hyvin paitsi sen, miten paljon potentiaalisen kiinnostavaa musiikkia Jerry Cantrellin sisällä edelleen virtaa, myös sen miten turhauttavaa hänelle on varmasti ollut ystävänsä hidasta itsemurhaa seurata. Sillä totuus on se, että vasta Staleyn dekadentit tekstit ja persoonallinen ulosanti nostivat Cantrellin sävelmät kuningassarjaan. Niin kelpoja kappaleita kuin mies onkin uudelle levylleen basisti Robert Trujillon (ex-Suicidal Tendencies, Ozzy Osbourne) ja rumpali Mike Bordinin (ex-Faith No More, Ozzy Osbourne) kanssa nauhoittanut, jää niistä puuttumaan se kuuluisa määrittelemätön "jokin". Pääpaino on irtonaisella ja raskassoutuisella rockilla, mutta pari huuruisempaakin palaa tarjoillaan. Muutama todennäköisesti Alice In Chainsille alunperin kaavailtu kappalekin joukosta löytyy, eikä mitään varsinaista vikaa löydy mistään: trio soittaa kautta levyn tiukasti, ja Jerry tulkitsee biisinsä sekä kitaristina että laulajana mainiosti.

Ongelmallisempaa onkin sitten pohtia, kuinka merkittäväksi lauluntekijäksi nyt 36-vuotias Cantrell olisi ilman Staleyn katalyysiä noussut. Voi toki olla, että mies olisi lyönyt läpi omillaankin. Mutta vallitsevissa olosuhteissa vertauskohta on turhan kova.