JETHRO TULL: Thick As A Brick – 40th Anniversary Set

JETHRO TULL
Thick As A Brick – 40th Anniversary Set
Chrysalis

Jethro Tullin varhaistuotannon 40-vuotisjuhlakäsittelysarjassa on vuorossa bändin viides albumi Thick As A Brick (1972). Laulaja-huilisti Ian Andersonin mukaan Yesin ja Emerson, Lake & Palmerin kaltaisten progehirmujen mammuttiteosten parodiaksi tarkoitettu, yhden yli 43-minuuttisen sävellyksen sisältämä levy on laveimpana juhlaversionaan cd:n, dvd:n ja yli satasivuisen kirjan sisältävä laitos. Bonusraitoja paketissa ei ole, mutta kaikille ultrahifisteille on ajan hengen mukaisesti tarjolla useita eri miksauksia. Näistä kaksi on etenkin King Crimsonia ja aiemminkin Jethro Tullia uudelleen miksaamaan erikoistuneen Porcupine Treen Steven Wilsonin käsialaa.

Kuvitteellisen kahdeksanvuotiaan ihmelapsen Gerald Bostockin palkitun maratonrunon innoittamana syntynyt Thick As A Brick on Jethro Tullia parhaimmillaan. Dynaamisena ja vivahteikkaana soivalla albumilla yhdistyvät lennokkaasti Ian Andersonin sävelkynän leimallisimmat piirteet. Ensilevyn bluesisuus oli tähän tultaessa karissut olemattomiin, mutta tilalla oli painavanakin tykittävää rockia, progeisina kieppuvia rytmejä ja Steeleye Spanistä muistuttavaa vanhan Albionin folkisuutta.

Vaikka Ian Andersonin omissa nimissään julkaisema Thick As A Brick 2 (2012) päivittikin keski-ikäistyneen Gerald Bostockin tarinan tähän päivään, niin alkuperäinen albumi on johdonmukaisuudessaan ja vuosikymmenten haalistamattomassa raikkaudessaan se tiiliskivi, josta Jethro Tull tullaan edelleenkin parhaiten muistamaan.