JULMA H: Julma H

JULMA H
Julma H
Fullsteam

Julma Henri & Syrjäytyneet -kollektiivin Al-Qaida Finland on pelottavimpia ja viime vuosien tärkeimpiä kotimaisia rap-levytyksiä, jonka päihde- ja sosiaalihelveteistä kertoneet teokset totisesti resonoivat valtavirran Suomi- hiphopiin tukahtuneissa. Grime- ja horrorcore-biitit viimeistelivät albumin ahdistuneen tematiikan.

Henri on sittemmin siirtynyt ainakin näennäisesti letkeämpiin sfääreihin, ja nimetön soololevynsä on jollain tavalla hivenen aurinkoinen tuotos. Toisinaan välinpitämätön ja etäännyttävä flow’nsa sekä tajunnanvirtaiset riiminsä jättävät jopa hieman puolivillaisen fiiliksen. Vihaista tämä ei ainakaan enää ole, ehkä ennemminkin turtunutta, vaikka Henrin yhteiskunnallinen kaukonäkö ei näyttäisi olevankaan sumentunut ja tarinat ovat edelleen rankkoja.

Julma H on laiskanleppoisine ja lofi-henkisine taustoineen jälleen eräänlainen uusi ja kiinnostava antiteesi hedonistiselle, ylipirteälle ja synteettiselle nyky-Suomi-rapille, mutta vallankumousta tavoitteleva albumi se ei ole. Taiteellisesti ja musiikillisesti jäädään (tahallisesti?) jopa melko vaatimattomalle ja viimeistelemättömälle tasolle.