KANYE WEST: The Life Of Pablo

KANYE WEST
The Life Of Pablo
G.O.O.D. Music

Kanye West on nykyään ensisijaisesti mediataidetta, toissijaisesti muusikko. Hän on tehnyt itsestään nykytaideteoksen, joka on jatkuvasti ripustettuna maailmanlaajuisesti eri medioiden seinille. Romanttisen taiteilijaneron myyttiin nojaten hän on päämäärätietoisesti provokatiivisella performanssillaan luonut itsestään kuvaa pompöösinä, suuruudenhulluna auteurina ja saanut retoriikalleen vastakaikua siinä määrin, että miksi performanssia kannattaisi lopettaakaan.

Debyytillään The College Droupoutilla (2004) itseään kömpelösti Jeesukseen vertaava West oli pikemminkin surkuhupaisa – loistava tuottaja, muttei kovinkaan hyvä räppäri tai sanoittaja – kun taas Yeezuksen (2013) itsevarma-West oli jo niin uppoutunut performanssiinsa, että julisti olevansa jumala. Kansainvälisesti hiphopin soundia muovannut 808s & Heartbreak (2008) oli Westin uran käännekohta, jonka jälkeen mies on halunnut nostaa panoksia koko ajan lisää.

West piti mediaa pilkkanaan vaihtamalla uuden levynsä nimeä monta kertaa ennen sen julkaisua. Temppu on toistaiseksi vuoden 2016 definitiivinen populaarimusiikin tilasta kertova performanssi, joka on mahdollista toteuttaa vain aikana, jolloin levyn pääasiallinen julkaisukanava on osin Westin omistama suoratoistopalvelu Tidal. The Life Of Pablo ei makaa puolta vuotta saksalaisen vinyylipainon tilauskirjassa.

Musiikillisesti West on kulkenut pitkän, mutta luontevan matkan debyyttinsä viehtymyksestä vanhoihin soul- ja funk-klassikkoihin. Westin edellinen levy Yeezus esitteli toistaiseksi hänen kokeellisinta tuotantoaan, mutta The Life Of Pablo on hillitympi ja West on ottanut pääasiassa vaikutteita soulista ja gospelista. Yllättäviin valintoihin lukeutuu 30 Hoursin Arthur Russell -sample ja FML, joka samplaa englantilaista post punk -yhtyettä Section 25.

Westin tapauksessa ei ole tärkeää mitä sanoo, vaan mitä taustaa vasten sen sanoo.

West ei edelleenkään ole kummempi sanoittaja, mutta hänen egosentristen lyriikoiden oikeutus tuleekin hänen julkisen persoonansa kautta. Westin tapauksessa ei ole tärkeää mitä sanoo, vaan mitä taustaa vasten sen sanoo: kaikki tietävät kenestä puhutaan, kun hän sanoo wifey. Instagramista poimitulla samplella alkava The Life Of Pablo on jälleen hyvin viihdyttävä West-performanssi.