Levyarvio: Levy äidistä, uskonnosta ja omista vaikeuksista – Kanye Westin Donda on maraton, jota ei käy läpi yhdeltä istumalta

Kanye West
Donda
Universal

Kanye Westin nousun riviräppäristä moderniksi ikoniksi voi katsoa alkaneen 808s & Heartbreakistä (2008), jonka tuolloin kummasteltu autotune-kuorrutus oli osaltaan synnyttämässä muutamia vuosia myöhemmin Soundcloud-räpin trendiä.

Yksi ympyrä sulkeutuu, kun Westin kymmenes albumi Donda ottaa 808sin perilliset osaksi Westin diskografiaa, kuten tapahtuu esimerkiksi Off The Gridillä, jolla kuullaan Playboi Cartia. Dondan vierailijalista on herättänyt paljon keskustelua muun muassa Marilyn Mansonin (Jail pt 2) ottamisella mukaan ja osan ristiriitaisuudesta voi pistää Westin messiaskompleksin piikkiin.

Donda on omistettu Westin edesmenneelle äidille, mutta tosiasiassa levy keskittyy enemmän räppärin omiin vaikeuksiin sekä uskontoon. Kanye esiintyy albumilla hetkittäin vilpittömän rehellisenä ja haavoittuvana, ja seuraavalla raidalla sylkee nuoremmat kollegansa suohon.

27 kappaleen mittainen Donda on maraton, jota ei millään pysty käymään läpi yhdeltä istumalta. Raidat kuten Ok Ok, Jail ja Jesus Lord ovat parasta Kanyea aikoihin, mutta joukkoon mahtuu myös paljon sitä itseään. Striimausaikana mikään ei onneksi estä poimimasta rusinoita pullasta ja nauttimaan Dondasta omilla ehdoillaan.