”Kris Kristofferson muutti kaiken” – Country-miehen 1970-luvun ura tallennettiin laadukkaalle boksille

Kris Kristofferson
The Complete Monument & Columbia Albums
Sony

Bob Dylan tokaisi aikoinaan: ”Nashvillen historian voi jakaa aikaan ennen ja jälkeen Kris Kristoffersonin, sillä hän muutti kaiken”. Tuota paremmin on vaikea kiteyttää 80-vuotiaan laulajan ja lauluntekijän merkitystä.

Nashvilleen saapuessaan Kris oli jo elänyt täyden elämän: pelannut jalkapalloa, työskennellyt armeijassa, paiskinut hanttihommia ja nähnyt nälkää kiertävänä trubaduurina, mutta sitten kun Johnny Cash oli tehnyt hitin Sunday Mornin’ Comin’ Downista, Krisin omaelämäkerrallisesta laulusta, valloitti hän hetkessä koko country-maailman.

Noista 1970-luvun vuosista antaa tämä boksi täydellisen kuvan. Mukana on yksitoista ensimmäistä albumia, kolme konsertti-cd:tä ja kaksi albumillista demoja ja singlejä.

Kristoffersonilla on kolme vahvuutta: hieno melodian taju, kyky kertoa elämältä maistuvia tarinoita ja taito tulkita omia laulujaan komeammin kuin kukaan toinen. Laulajana hän on rajoittunut, mutta tätä boksia kuunnellessa huomaa, kuinka biisit toimivat sitä paremmin, mitä niukemmin musiikki on sovitettu. Ison kattauksen kanssa hän ei pysty kamppailemaan, mutta intiimissä ilmaisussa – niin keikalla kuin studiossakin – häntä ei voita kukaan.