Levyarvio: Gourmet käy napsimassa kansainvälisistä herkkupöydistä – Mukana myös perikansallinen kaiho

Arvio julkaistu Soundissa 11/2020.
Kirjoittanut: Jussi Niemi.

Arvio

Gourmet
New Habitat
Fiasko

Suomi on täynnä kansainvälisen tason jazz-bändejä, mutta pieneksi jää se joukko, jonka musiikki kuulostaa tunnistettavasti suomalaiselta. Gourmetilta se onnistuu. Viidennellä albumillaan juhlavan asiallista pukeutumista suosiva mutta sisäisesti kaikkea muuta kuin streitti kuusikko liikkuu lähellä huippulukemia. Suuren maailman herkkupöydässä käydään napsimassa vaikka mitä, mutta aina jäljessä kuuluu ugrilainen kaiho, häpeilemätön sentimentaalisuus ja hurtti pelimannimeininki.

Monimuotoisesta matskusta vastaavat alttoa ja sopraninoa puhaltava Mikko Innanen ja sekä akustista että sähkökitaraa soittava Esa Onttonen. Molemmat tajuttoman mielikuvituksellisia sooloilijoita. Ominaisväriä tuo lisää Ilmari Pohjolan pasuuna, hanurissaan argentiinalais- ja ranskalaissävyjä suosiva Veli Kujala ja bassolinjat alkujazzin tyyliin tuuballa töräyttelevä Petri Keskitalo Mika Kallion rumpujen turvatessa pistämättömällä tyylitajulla ja svengillä selustan.

Meno vaihtelee humpan ja rock steadyn synteesistä (Kesän kukkia kaipaan), calypsosta (Nighttime Rag) ja cajun mausteisesta countrysta (Egisa) elokuvallisiin (Ratakatu 12, It’s Your Life) sekä kansanlaulullisiin tunnelmointeihin ja pakahduttavalla paatoksella vedettyyn suomidiskoon (Kesän kukkia kaipaan). Vauhtia, draamaa ja vaaratilanteita piisaa. Vähän kuin kuuntelisi vanhan merimiehen sopivan mehukkaasti liioiteltuja kuvauksia seikkailuistaan.

Lisää luettavaa