Levyarvio: Grime-innovattori palaa juurilleen – Dizzee Rascalin uutuus pursuaa silkkaa energiaa

Dizzee Rascal
E3 AF
Island

Viimeistään nyt sanansa säilällä sivaltava brittiräppäri Dizzee Rascal kaivertaa nimensä saarivaltion räpin historiaan. Grime-innovaattori palaa UK-juurilleen, täsmällisemmin Itä-Lontooseen, jota albumin nimeksi poimittu postikoodikin alleviivaa. Tämä vaikuttaa olleen erinomainen päätös, sillä silkkaa energiaa pursuava albumi vie mennessään heti alkumetreiltä.

Levyllä on tietynlaista DIY-henkeä – pandemian aiheuttamien sulkutoimenpiteiden johdosta mies opetteli äänittämään itse säkeensä ja hän kunnostautuu myös tuottajana. Lopputulos kuulostaa todella freesiltä. Röyhkeän ripeästi ilahduttavalla brittiaksentilla riimittelevä Rascal kuulostaa siltä kuin hän ei kerta kaikkiaan pystyisi pitämään sanoja sisällään. Tarinankerrontaan työntyvät 20-vuotinen artistiura sekä pilke silmäkulmassa rustattu itsearviointi.

Tekstit sopivat saumattomasti taustojen piristävään ja positiiviseen party-räppiin – tai siis pikemminkin bile grimeen, -garageen ja -dancehalliin, dubstepia, drum ’n’ bassia ja ysäriteknoa unohtamatta.