Levyarvio: Kun pidättelemätön voimalaitos purkautuu – Mara Balls on livenä oikeassa elementissään

Arvio julkaistu Soundissa 5/2020.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Mara Balls
Ratina Live '18
Stupido

Laulaja-kitaristi Maria Mattilan alter egon nimeä kantava Mara Balls -trio on kolmannella albumillaan oikeimmassa elementissä. Materiaaliltaan tasokkaat Vuorten taa (2016) ja Elävä kivi (2017) kärsivät tuotannollisista puutteista, mutta Popedan juhlakonsertista taltioitu Ratina Live ’18 päästää kolmikon irti juuri niin villinä ja vapaana kuin sen on itsekin saanut pari kertaa kokea.

Mara, basisti Aapo Palonen ja rumpali Antti Palmu ovat pidättelemätön voimalaitos, jonka ytimenä rutisee ja huutaa Maran herkeämätön ja ajoittain korkealle avaruuteen kurottava särökitara. Mara Ballsin biisit saattavat osin syntyä ahdistuksen ja muiden sisäisten huurujen pakottamina, mutta kun kolmikko käy laulujen kimppuun, niin luomisvaiheen mahdolliset paineet eivät tule kuulijalle ensimmäisenä mieleen.

Lupaan en koskaan on rauhallisen virittelevänä itseä terapoiva sisääntulo, mutta jatkossa meno on jotain aivan muuta. Triokokoonpanon voima ja energisyys yhdistyvät harvoin yhtä transsisin ja meditatiivisin tuloksin kuin Mara Ballsin käsissä. Oman mielen syvänteiden, vapauden ja elämän ja ajantakaisuuden mysteerien pohdinta ruumiillistuu Ratinan stadionin lavalta ja kaukaa tähtien välistä vyöryväksi vereväksi rockiksi.

Lisää luettavaa