MARA BALLS: Vuorten taa

MARA BALLS
Vuorten taa

Maria Mattila tunnetaan parhaiten kiihkeän mutta lyhyen uran tehneen Jukka & Jytämimmien basistina. Hänen sooloalbuminsa on kuitenkin enemmän jatkoa vanhalle stoner rock -yhtyeelleen Shoraidersille. Pääasiallinen tekstityskieli on vaihtunut suomeen, mutta muuten mainittavaa eroa ei Mattilan leipälajiin ole kuultavissa.

Vuorten taa -albumilla soi siis tuttu savuinen, rennonletkeä groove vahvasti Queens Of The Stone Agen nimettömän debyytin hengessä. Riffeissä on pippuria, tempokin on tarvittaessa ruuvattavissa keskitempoisen jumin lisäksi ärhäkän riuskaksi. Kaiken keskiössä on kuitenkin huuruinen jamittelu – näiden kappaleiden ei ole tarkoituskaan ole mahdollisimman tiukkoja. Stoner rockin metallisempi laita jätetään kokonaan huomiotta.

Vaikka levyä kuuntelee mielellään, siitä paistava hälläväliä-asenne kiusaa. Varsinaiseksi levykokonaisuudeksi sitä on edes vaikea mieltää parin englanninkielisen raidan hämärtäessä fokusta. Lahjakas Mattila ja hänen avustavat soittokaverinsa hallitsevat tyylin niksit ja tottakai tällaisen kaman kuuluukin olla arvaamatonta ja hiomatonta. Väkisin tulee silti mieleen, että näistäkin biiseistä olisi tuottajan ja ajan kanssa tullut astetta laatuisampi.