Levyarvio: Lakonisia lauluja elämän arvaamattomuudesta – Kevin Morbyn nostalgiassa ei ole imelää sivumakua

Arvio julkaistu Soundissa 6/2022.
Kirjoittanut: Jussi Niemi.

Arvio

Kevin Morby
This Is A Photograph
Dead Oceans

”The living took forever, but dying went quick… there’s no time/suddenly”, Kevin Morby laukoo varsin lakoniseen tyyliinsä Bittersweet, TN -biisissä ja tavoittaa muutamalla sanalla, miten arvaamattomia ja peruuttamattomia elämän käänteet ovat.

Texasissa syntyneen Morbyn Memphisissä tehty seitsemäs albumi painottaa muistoja ja nostalgiaa, mutta hienolla eikä tippaakaan imelällä tavalla. Biiseissä vilisee muun elämän ohessa viittauksia vanhoihin lauluihin ja artisteihin. Se kuitenkin tehdään lähes aina tekstin kautta, hienovaraisesti.

Puoliakustisesti lämmintä sointia väritetään paikoin myös saksofoneilla, jousilla ja lapsikuorolla, jopa harpulla. Rummuissa loistaa jazz-tähti Makaya McCraven. Nopeita lauluja on vain kaksi: epämääräisesti Bolanista ja glamrockista muistuttava Rock Bottom ja väkevä nimiraita, joka puoliafrikkalaisesti kipakalla bluesriffillä polkee vinhaa vauhtia pois Morbyn mukavuusalueelta. Siinä Kevin sukeltaa valokuvan kautta vanhempiensa nuoruuteen koskettavasti.

Syvällinen ja kaikessa lakonisuudessaan tunteikas levy tiukkuu pysäyttäviä rivejä, kuten ”oh mama, I miss the good times / they’ve gone out of style” dylanmaisesti rämpyttelevässä Goodbye To Good Timesissa, joka kaikesta huolimatta ei suinkaan masenna. Päinvastoin, koko This Is A Photograph on erittäin elossa ja elämän puolella. Epäilemättä korona on sponsoroinut tätä albumia: ”I wanna go out dancing / soon as the world returns”.

Lisää luettavaa