Levyarvio: Maallikko perehtyy hengellisyyteen – Kevin Morbyn Oh My Godilla kuuluu Raamattu, Lennon ja Cohen

Kevin Morby
Oh My God
Dead Oceans

Texasin Lubbockista Kansas Cityn ja New Yorkin kautta Los Angelesiin pesiytynyt laulaja-lauluntekijä huomasi, että 2016 ilmestyneellä Beautiful Strangers -singlellään hän huokaisi useita kertoja ”Oh my god” ja havahtui oivaltamaan, että vaikkei hän koe itseään lainkaan uskonnolliseksi ihmiseksi, hänen laulunsa sisältävät usein raamatullisia kielikuvia ja vertauksia. Niinpä Morby päätti tehdä uuden levynsä kokonaan hengellisellä teemalla, nimenomaan maallisen henkilön näkökulmasta.

Toistaiseksi Oh My Godin mikään kappale ei ole noussut sille veret seisauttavalle tasolle, johon I Have Been To The Mountain -kappale Singing Saw -levyllä (2016) ylsi, mutta vankan läsnäolon leimaama musiikki tuntuu vielä kasvavan. Morbyn estetiikka nojaa vahvasti hänen 60-lukuisten idoliensa Dylanin, Lou Reedin ja Nina Simonen tekemisiin.

Viidennen albumin yllä kuitenkin leijuu eniten spirituaalisia kysymyksiä lähes kroonisesti pohtineen Leonard Cohenin haamu. John Lennon kuuluu selvästi Congratulationsin isossa balladiotteessa. Usein akustinen ja pianolähtöinen, huonekaikuinen sointi on pelkistetyn avara, vaikka paikoin harppu helkkyy ja taustalaulajattaret näyttelevät merkittävää roolia. Ylimpään kärkeen nousee rennosti valoisa I Want To Be Clean, jonka hyvänsuopuus vetoaa tällaiseen organisoituun uskontoon aina skeptisesti suhtautuvaan hoodoohämyyn.