Levyarvio: Mestari on palannut! Timo Tolkin uusi Avalon-albumi Return To Eden on erinomaista power metalia

Timo Tolkki's Avalon
Return To Eden
Frontiers

Riemu on suuri, kun mestari palaa tuttuine metkuineen. Avalon- projektin Return To Eden ei kuulosta rockoopperalta vaan enemmän ”vanhalta Stratolta” kuin mikään, edes Stratovarius itse, sitten vuoden 2003. Kylpekäämme siis 90-luvun lopun tuplabassarijumpassa, iskelmällisen tarttuvissa melodioissa ja Tolkin iki-ihanissa sooloharjauksissa, joissa on usein enemmän vauhtia kuin järkeä.

Bändissä on italialaisia sessioäijiä ja laulurooleja kantavat aurinkoinen Anneke van Giersbergen, Riot V:n pätevä Todd Michael Hall, Savatagessa maineensa tehnyt ja yhä vanhalle ’Tage-fanille flimmereitä aiheuttava Zak Stevens, 90-luvulla Elegy-pestinsä jälkeen pikkubändeihin unohtunut Ed Hovinga sekä Tristanian englantia oudosti ääntävä Mariangela Demurtas.

Biisit kierrättävät hituja Stratojen kulta-aikojen hiteistä, mutta se sallittakoon, sillä kukaan muu koko universumissa ei tee yhtä tunnistettavaa powermetallia kuin Tolkki, jonka asema genren pioneerina on ikuisesti kiveen hakattu paitsi Euroopassa, myös Japanissa ja Etelä-Amerikassa. Uusia metkuja levy ei esittele, mutta mitä väliä, kun tutun tolkkimaiset, elämänmyönteiset biisit ovat kaikki vähintäänkin hyviä… ja parhaat paljon enemmänkin.