Levyarvio: Osiensa summaa suurempi kokonaisteos – Hirviömäisen mittaisesta nimestään tunnetun yhtyeen uusin on dramaattinen ja totaalinen tapaus

…And You Will Know Us By The Trail Of Dead
X: The Godless Void And Other Stories
Inside Out

Jason Reecen ja Conrad Keelyn luotsaama neljännesvuosisadan ikään varttunut ja tarpeettoman hankalasti ristitty …And You Will Know Us By The Trail Of Dead on yksi amerikkalaisen rockin tinkimättömimmistä bändeistä.

Maya-intiaanien muinaisesta kulttuurista omituksi tunnustamansa nimen ja levynkansien mystisen kuvaston suojissa Reece ja Keely luovat suurta ja äänekästä musiikkia, josta erottuu niin progeista psykedeliaa kuin ankarasti kitaroitua kovaa ydintä. Albumin toistuvasti dramaattisiin mittoihin paisuvilla raidoilla …And You Will Know Us By The Trail Of Deadin näkemyksellisyydelle voi hakea vertailukohtaa Mars Voltan ja jopa Sunn O)))n totaalisuudesta.

Satunnaisista suvannoista ja biisien alkutahtien rauhallisuudesta huolimatta X: The Godless Void And Other Storiesin keskeisintä antia ovat kappaleiden painostavuuteen saakka tummat ja painavat äänivyöryt. Kitaravallien rinnalla huomio kiinnittyy erityisesti väkivahvana rönsyävään rumputyöskentelyyn.

Vaikka Reece ja Keely sisällyttävätkin kymmenennelle albumilleen täyden biisitusinan, niin päällekäyvänä elämyksenä X: The Godless Void And Other Stories on osiensa summaa suurempi kokonaisääniteos.