…AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD: Source Tags & Codes

...AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD
Source Tags & Codes
Interscope

Jokainen joskus jonkun bändi-instrumentin parissa touhunnut löytää teksasilaisen And You Will Know Us By The Trail Of Deadin ilmaisusta jotakin tuttua. Sillä sijoittuu viitekehys sitten Pink Floydin ja Velvet Undergroundin tai Dead Kennedysin ja Sonic Youthin tiimoille, tällaisia jamijohteisia ”biisejä” syntyy juuri siinä vaiheessa, kun treenikämpällä on oltu sen verran liian pitkään että niin soittimet kuin soittajatkin alkavat olla epävireessä.

Omalla tavallaan Source Tags & Codes on sympaattinen levy, mutta järin kantavaksi ajatukseksi ei nostalgisten tunteiden herättely ole vielä minkään taidemuodon parissa osoittautunut. Eli siinä missä juurien tunteminen toki hyödyttää, asioita viedään eteenpäin vain oman mielenkiintoisen näkökulman ja/tai tulkinnan kautta. Persoonattomat derivoijat joutavat keskikaljabaarin nurkkapöytään pohtimaan, millä keinoin The Eaglesin ja The Beatlesin hitit saisi kuulostamaan kohta alkavan kolmannen coversetin aikana vielä vähän autenttisemmilta. Ja siihen porukkaan vie vääjäämättä myös tämän kvartetin tie.

Siinä missä vaikkapa Tortoisen ja Trans Amin ympärillä pyörivä vireä chicagolainen rockimprovisaatioporukka osaa syväluodata jamituksen ja jumituksen leikkauspistettä tuoreesta 2000-lukuisesta vinkkelistä, jää Source Tags & Codes oppipoikien puuhasteluksi. And You Will Know Us By The Trail Of Dead voikin vedota vain ihmiseen, jolla ei oikein ole kapasiteettia käsitellä tai perspektiiviä ymmärtää asioita, joita Miles Davis, Joe Zawinul, John McLaughlin, Pekka Pohjola ja Jukka Tolonen tekivät jo sukupolvi sitten.