Levyarvio: Porilaisia hanuja ja taparikollisia – Jussi Lehtisalon soololla tyylilajien runsaudensarvi on kukkuroillaan

Arvio julkaistu Soundissa 1/2021.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Jussi Lehtisalo
Elin päivästä päivään
Ektro/Fonal

Valtakunnan viihdyttävimpiä lehdistötiedotteita kirjaavan vaihtoehtotaiteen mestari Jussi Lehtisalon ansiot Circle-yhtyeessä ja Rättö ja Lehtisalo -duossa ovat kiistattomat. Artistin aiemmat 10-luvun sooloteokset ja Pakasteet-duon levyt ovat kuitenkin sulavan viihteen sijaan sisältäneet monin paikoin meditatiivista ”luuppi pyörimään niin käydään kaffella” -surinaa ja ambientia.

Fingerporilaisittain nimetyllä Elin päivästä päivään -albumilla viimeisteltyjen sovitusideoiden sekä erilaisten tyylilajien runsaudensarvi on kukkuroillaan ja kiehtovien melodia-aiheiden frekvenssi huippuunsa viritetty. Nimikappaleessa Eevil Stöö kohtaa Ultra Bran. Hersyvissä metakommenteissa Lehtisalon porilainen hanu kommentoi äänimaisemaa kuin Pulkkinen-sarjan taparikollinen tai ohjaaja Visa Mäkisen luottonäyttelijä Matti Mäntylä pienessä sievässä.

Lehtisalon Mika Taanilan kanssa tuottaman albumin elektroniseksi rockiksi luokiteltava musiikki on kuin Bowien ja Frippin 70- ja 80-luvun vaihteen progressiivisen popin moderni sukulaispoika. Vokalisti Flyygelin r&b-lauluosuudet Pelkuri- ja Koivikko-biiseissä päivittävät musiikin 20-luvulle. Toivottavasti Lehtisalo nähdään oikeasti linnan jatkoilla tänä vuonna.

Lisää luettavaa