Levyarvio: Porin pellepelottoman viimeisimmät höpsismit – Jussi Lehtisalon Elämä on avantgardistisuudessaankin inhimillinen

Arvio julkaistu Soundissa 7/2021.
Kirjoittanut: Mikael Mattila.

Arvio

Jussi Lehtisalo
Elämä
Full Contact

Aku Ankasta tuttu höpsismi on parodinen filosofiasuuntaus, jossa elämän päätökset tehdään kolikkoa heittämällä. Kun Porin pellepeloton Jussi Lehtisalo laulaa tuoreimman albuminsa Rengashotelli-kappaleella ”lallalaa, löllölöö”, on lähestymistavassa jotakin samaa, äärimmäisen metodista hälläväliä-asennetta.

Elämän laulut ovat, edeltäjänsä Elin päivästä päivään -albumin tavoin, tarkoituksellisen käsistä lähteviä poplauluja. Riemunkirjavat elektroniset kappaleet tuovat mieleen Youtube-ilmiön, jossa tekoäly yrittää jatkaa tunnettuja klassikkobiisejä, ja päätyy järkevältä kuulostavan alun jälkeen täysin absurdeille kierteille.

Esimerkeiksi kelpaavat vaikkapa riemastuttava mutta täysin kummallinen Elektroninen joulu tai algoritmien maailman kristilliseen kuvastoon yhdistävä Loppuhämärä, jossa Lehtisalon tulkinta kuulostaa Kauko Röyhkältä.

Sitten Pete Seegerin folk-klassikko Kisses Sweeter Than Wine tulee vocoderin läpi vedettynä synthwave-tulkintana, ja Flyygel-niminen tekoälynaislaulaja hokee asiayhteydettömiä latteuksia sattumanvaraisiin väleihin.

Elämä on sisäänpäinkääntynyttä, paikoin aika vieraannuttavaakin musiikkia. Silti se onnistuu avantgardistisuudessaankin olemaan inhimillinen ja tekijänsä näköinen. Ei yhtä nerokas kuin edeltäjänsä, mutta aika hauska silti.

Lisää luettavaa