Arvio: Jussi Lehtisalo pysyy ahkerana – kahta uutta mainiota levyä sopii kuunnella, kun elämän realiteetit masentavat

Arvio julkaistu Soundissa 11/2022.
Kirjoittanut: Virpi Päivinen.

Arvio

Jussi Lehtisalo
Rock Boat
Ektro

YHTEISARVIO:
I Might Be Stuck ★★★★
Rock Boat ★★★★

Kulmikas visionääri Jussi Lehtisalo julkaisee kaksi levyllistä kiehtovaa surinaa ja pörinää. I Might Be Stuck -albumin kappaleet on tehty Mika Taanilan samannimiseen lyhytelokuvaan, mutta ne toimivat hienosti myös itsenäisinä sävellyksinä. Krautrockin ja progen elementtejä sisältävä The Floor kertaa ja varioi teemoja kasvattaen samalla intensiteettiään. Melankolialla aisteja hellivä Don’t Panic muistuttaa, että musiikilla on kyky tuoda turvallisuutta. Useilla eri tasoilla liikkuvat äänet saavat fantasiat raviin. Näkökentässä vilisee valoilmiöitä ja outoja örkkejä. Always The Same -teoksen äänimaisema kuulostaa avaruuden asukkaiden kyläilyltä.

Viihteellisemmällä Rock Boat -levyllä kuullaan aluksi ysärisiä bassobiittejä ja klassikkosarjojen ja -pelien ääniä. Temaattisuuden vastapainona on mukava määrä kontrasteja. Eteerisesti leijuvan Kihlauksen jälkeen korviin kantautuu häijyä sähköistä rätinää. Hyvän ja pahan välinen kamppailu tuntuu luontevalta ja huolettomalta. Epätäydellisyys saa hyväksynnän eskapistisin keinoin.

Lehtisalon säveltaide on valtavan addiktoivaa. Levyjä voi suositella kuunneltavaksi varsinkin silloin kun elämän realiteetit masentavat.

Lisää luettavaa