Levyarvio: Saint Etienne kaivoi laarien pohjalta vanhoja sämplejä – Tuloksena kaunis mutta alikehittynyt albumi

Saint Etienne
I've Been Trying To Tell You
Heavenly

Vuosikymmen sitten Saint Etienne laittoi Words And Music By -levynsä kanteen Lontoon tiekartan. Uusi albumi puolestaan kantaa otosta Alasdair McLellanin lyhytelokuvasta, joka julkaistaan levyn rinnalla, sekä maantieopasteista. Yhden aikansa virtaviivaisimmista brittipopkappaleista Like A Motorwayn tehneen yhtyeen suunta tuntuu silti olevan hukassa.

I’ve Been Trying To Tell Youlla bändi palaa 90-luvulle, mutta ei poplauluihin, vaan instrumentaalikokeiluun. Kappaleet on koottu 1997–2001 nauhoitetuista sämpleistä. Niistä nivoutuu hypnoottista triphopin ja ambientin väliin asettuvaa ajoratamusiikkia, jossa ohikiitävät valaisinpylväät pitävät yllä uneliasta rytmiä ja Sarah Cracknellin hyräily myötäilee melodioita pääosin ilman sanoituksia.

Tuloksena on sinänsä kaunis levy. Jos popkoukkujen sijaan nauttii vain Etiennen signatuuriäänimaisemasta, nauttii tästäkin. Siitä huolimatta teos ei tunnu oikeuttavan paikkaansa kuin diskografian kertaluontoisena soundtrack-levyä muistuttavana oudokkeena. Vanhaa on kierrätetty muistin ja nostalgian teemoilla uudeksi luomukseksi kehystäen, mutta konsepti on alikehitetty ja tavoittamaton.