SAINT ETIENNE: Smash The System – Singles And More

SAINT ETIENNE
Smash The System - Singles And More
Heavenly

Voisiko kokoelmalevy alkaa hienommin kuin tämä? Saint Etiennen versio Neil Youngin Only Love Can Break Your Heartista kuulostaa yhä yhtä upealta kuin ilmestyessään yli kymmenen vuotta sitten. Ehdottomasti yksi 90-luvun parhaimmista hetkistä. Vuosikymmenen alkupuolella popmusiikki puki menneisyyden uuteen muotoon ja kaikki tuntui olevan mahdollista. The Stone Roses, Primal Scream, Saint Etienne…
Northern soul, dub, eurodisco, house, 60's pop – siinä rakennusmateriaaleja, joista popmusiikkia rakastavat Bob Stanley ja Pete Wiggs rakensivat Saint Etiennen. Alunperin tarkoituksena oli vaihtaa laulajaa aina uuden julkaisun myötä, mutta jo kolmannella singlellä mukaan tuli vieläkin yhtyeen laulajana toimiva Sarah Cracknell. Smash The System on kahden cd:n pituinen kronologisesti etenevä, huolella valikoitu kokoelma singlejä, b-puolia ja albumiraitoja. Kuten aina kokoelmissa, omia suosikkeja jää pakostakin puuttumaan. Kaiken sisältävä boxi julkaistaan kai sitten hamassa tulevaisuudessa.
Silti, mitä aarteita täältä löytyykään! Esimerkiksi debyyttialbumilla Foxbase Alpha julkaistu Spring on paras The Style Council -laulu jota Paul Weller ei ikinä kirjoittanut! Entäpä Filthy, joka muistuttaa ajasta jolloin 7-tuumaisen singlelevyn b-puolelta saattoi tulla vastaan jotain upeaa. Saint Etienne onkin julkaissut monia hienoja "double a-side" -singlejä. Ensin tuli raikas Join Our Club/People Get Real ja varsinainen klassikko oli Hobart Paving/Who Do You Think You Are, joka onnistui vangitsemaan yhtyeen sen hetkisen skaalan melko täydellisesti.
Saint Etiennen toinen levy So Tough, joka mainitun Hobart Pavingin ohella sisältää sellaisia helmiäk, kuten Mario`s Cafe, on varmasti toiminut monen suomalaisenkin popfanin elämän soundtrackina; kirjat, musiikki, kahvilat, elokuvat, ystävät. Kolmannen varsinaisen studiolevynsä Tiger Bayn myötä yhtye otti aimo harppauksen kohti reipasta eurosoundia. Lähempänä Pet Shop Boysia ei Saint Etienne ole koskaan ollut. Pale Movien ja Like A Motorwayn olisi luullut valloittavan eurooppalaisten sydämet, mutta melko pieniksi hiteiksi laulut kuitenkin jäivät. He`s On The Phone -singlen jälkeen ryhmän soundi muuttui selvästi orgaanisemmaksi ja ruotsalaisen Tore Johanssonin tuottama Good Humor -levy onnistui hienosti tuomaan esille tämän uuden maanläheisemmän soinnin. Kokoelmalle tuolta albumilta on irroitettu viisi raitaa ja kaikki puolustavat paikkaansa mainiosti. Smash The Systemin viisi viimeistä kappaletta jatkavat Good Humorin viitoittamalla tiellä, korkeimmalle päänsä tasaisesta joukosta nostaa Jack Lemmon.
Johdantona Saint Etiennen kiehtovaan maailmaan tämä kokoelma toimii upeasti. Myös paketin ulkoasu on juuri niin tyylikäs kuin mitä oli lupa odottaakin. Tämä ei ole vain musiikkia, tämä on elämäntapa. Believe in magic!