Levyarvio: Space-Ace kosmisissa ulottuvuuksissa – Vanha pilkesilmäinen Ace Frehley kurottaa avaruuteen ja nostalgiaan

Arvio julkaistu Soundissa 9/2018.
Kirjoittanut: Juha Seitz.

Arvio

Ace Frehley
Spaceman
SPV

Kun kitaristi Ace Frehley jätti Kiss-yhtyeen lopullisen tuntuisesti vuonna 2002, hän alkoi kunnolla keskittyä soolouraansa. Pitkään kypsytelty Anomaly-albumi (2009) sytytti jälleen taiteilijan intohimon studiotyöskentelyyn.

Kissin riveissä The Spacemanina tunnettu Frehley nimesi tuoreen albumin klassisen hahmonsa mukaan. Nostalgisia tunnelmia on muutenkin ilmassa, sillä muusikon vanha taistelutoveri, basisti Gene Simmons lyöttäytyi mukaan rustaamaan kahta sävellystä ja soittamaan niistä toisella.

Spacemanista muodostuu Ace Frehleyn näköinen kokonaisuus. Mies ei koskaan ole ollut varsinainen virtuoosi laulajana tai kepittäjänä, mutta hard rockin kutkuttavan simppeli rollaavuus virtaa veressä vahvoin painotuksin. Turhanpäiväinen kikkailu loistaa poissaolollaan, ja hyvä niin.

Levyn teemat pyörivät lähinnä katurokkaamisen maisemissa, minkä vastapainoksi kurotellaan pariin otteeseen avaruuteen. Uhkeaan tapaan liikehtivä Quantum Flux kieputtaa sähköiset sinkoilut kosmisiin ulottuvuuksiin. Kelvosti svengaava raita osoittaa, että Ace Frehleyn sisällä asuu yhä pilkesilmäinen pikkupoika.

Lisää luettavaa