Levyarvio: Sydänsuruja, laastarisuhteita ja seksileikkejä – Jenni Vartiaisen Monologi on tutkielma parisuhteen päättymisestä

Jenni Vartiainen
Monologi
Warner

Aihepiirin ikiaikaisuudesta huolimatta – tai kenties siitä johtuen – on erolevyn tekeminen taitolaji. Monologi on uudistuneen Jenni Vartiaisen puolituntinen tutkielma parisuhteen hiljattaisesta hapertumisesta. Sydänsurun, laastarisuhteiden ja seksileikkien taustalla soivat Jurekin, tuon suomalaisen popmusiikin Remontti-Reiskan, ruuvaamat biitit.

Vaikka Monologi onkin tuotannollisesti tyylipuhdas, ei se yllä Vartiaisen aiemman tuotannon rinnalle. Aiempaa suuremman sanoitusvastuun ottanut Vartiainen ei millään kykene välittämään kaikkea rakkauden särkymiseen liittyvää monimuotoisuutta, ja lopulta jämähdetään erotilastoista puhumisen tasolle. Tuottajana Jurek on äärimmäisen taidokas, mutta ajoittain turhan dominoiva. Ehkä maamme ykköstuottajan seuraava haaste onkin oman presenssinsä häivyttäminen?

Monologi on Vartiaisen pyrkimys riisua hänen harteilleen aseteltua eteerisen ja etäisen seireenin viittaa. Se, että tämä tehdään musiikillisten keinojen kautta, on jo itsessään arvostettavaa (katson sinua, Abreu). Monologi saattaa olla erittäinkin merkittävä levy artistille itselleen, mutta kuulijalle välittyy lähinnä vahva välityön vaikutelma.