Levyarvio: Tämä viikinkilaiva seilaa navakassa myötätuulessa – Amon Amarth teki vanhoilla päivillään uransa parhaan levyn

Amon Amarth
Berserker
Sony

Ruotsalainen viikinkiviisikko on tehnyt uransa parhaan levyn 27 vuotta perustamisensa jälkeen. Yhtyeen brutaalimman korinan pinttyneimpiä kannattajia Berserker ei takuulla miellytä, sillä albumi on bändin uran selkeästi melodisin ja sen deathmetalisuus on jo enemmän kuin kyseenalaista. Bändi on halunnut uudistua ja tutkia uusia puolia luovuudestaan, ja onnistunut kummassakin yli odotusten.

Biiseissä on pettämätön draivi ja uudenlaista dynamiikkaa johon death metalia karttavienkin on helppo ihastua. Koskettimiakin käytetään, harvoin, mutta ajoittain jopa hallitsevasti. Historiallinen tarinankerronta ja kekseliäät, ihanan musikaaliset tuplakitarakudelmat soivat eeppisiä kaikuja takavuosien Iron Maidenin maailmoista. Levyn sounditkin ovat suorastaan mahtavat.

Berserker on kahdentoista biisin pitopöytä, eikä levyllä ole ainoatakaan yhdentekevää biisiä. Eihän tässä enää tarvittaisi kuin että alfauros Johan Hegg urkeaisi välillä puhtaaseen lauluun, niin Amon Amarth ryöstelisi faneja jo vanhan In Flamesin, Soilworkin ja vastaavien kotikylistä. Ennestään tutut rouhean suoraviivaiset riffit ja Heggin muhkea murina pitävät paatin tunnistettavassa kurssissa, mutta enää ei tumbalaisten tarvitse soutaa otsa hiessä, kun viikinkilaiva seilaa navakassa myötätuulessa entistä selkeämmillä vesillä. Kyllä tällä roihulla jatkossa liekehtii taas useampikin keikkatupa!