AMON AMARTH: Jomsviking

AMON AMARTH
Jomsviking
Metal Blade

Lähes neljännesvuosisadan melodista death metaliaan pyöritellyt ruotsalaisnelikko on päässyt kymmenenteen levyynsä. Tasaisen tarttuva, tasaisen tasokas kokonaisuus on kääritty mystisestä viikinkipalkkasoturien lahkosta kertovaan tarinaan. Toiseksi viimeisessä biisissä vierailee Doro Pesch.

Siinäpä ne tärkeimmät tästä älpyrästä. Ihan en ole itse koskaan ymmärtänyt, mikä on nostanut juuri Amon Amarthin niin suureen suosioon kaikkien muiden yleisöystävällisten kuolobändien keskuudesta tuolla genrensä luvatussa maassa. Ehkä juuri tämä sinnikkään itsepintainen tasalaatuisuus? Jomsviking on juuri sitä, mitä Amon Amarthilta on ollut lupa odottaa joka albumilta. Ei erityisen omaperäistä, mutta vakaasti laadukasta, viikinkiteemoilla kehrättyä, soinnukasta örinää levy levyltä.

Hevikuningatar Doro Peschin visiitti tosin on aidosti hauska piristysruiske kokonaisuuteen. Bändin ensimmäisen naislaulukokeilun olisi voinut olettaa olevan joko se perus-operaattinen sinfoniaveisaaja tahi perus-eteerinen livertäjäneito. Doron aikuisen naisen persiille potkimisen asenne tekee biisistä jotain aivan muuta kuin kuulija aluksi odottaa. Harmi, että muita makeita yllätyksiä ei tältä levyltä tipu.